Palautteen antamisen ohituskaista

Palaute on kehittymisen ja oppimisen tärkeimpiä tekijöitä ja siksi vahvasti läsnä valmentamisessa. Jos haluat auttaa valmennettaviasi tai tiimiläisiäsi kehittymään tulee sinun antaa palautetta heille. Palautteen antaminen voi esimerkiksi herätellä ajatuksia, nostattaa itseluottamusta ja energiaa tai haastaa ajattelua.

Olen huomannut, että usein keskustelu palautteen antamista menee siihen, pitäisikö palaute antaa suoraan vai pitäisikö sitä pehmentää hampurilaismallin mukaisesti. Kannattaako hampurilaismallia käyttää vai sekoittaako se vain palautteen saajan päätä? Tätä on kyllä hyvä miettiä, mutta minusta ajatus menee tässä väärään suuntaan, jos tärkein tekijä ennen palautteen antamista on unohtunut.

KESKITY PALAUTTEEN ANTAMISEN PERUSTAAN!

Itse olen saanut palautetta erilaisilla tavoilla ja olen huomannut, että sekä valmennettavilleni että itselleni toimii suora ja hampurilaismallin mukainen palaute. Ratkaisevaa ei olekaan ollut mikä palautteenantamisen tapa on kyseessä, vaan vielä tärkeämpi palautteen antamisen perusta.


”Tärkein pointti on nimittäin se millaisen valmennussuhteen, olet saanut luotua henkilöön, jolle annat palautetta”

Kun suhteessa on molemminpuolista luottamusta ja kunnioitusta, ei palautteenantamisen ”tekniikoilla” ole niin suurta merkitystä. Olen huomannut omasta kokemuksesta, että suhteen ollessa hyvä olen itse voinut ottaa palautetta vastaan riippumatta tavasta, jolla palaute on annettu. Olen huomannut saman myös valmennettavissa. Kun suhteessa on luottamusta ja kunnioitusta, voi palautetta antaa suoraakin. Tässä se juju piileekin, sillä kun suhde on toimiva, tulee kriittinenkin palaute annettua arvostavalla sävyllä. Tämä luo siis periaatteessa palautteen antamiselle eräänlaisen ohituskaistan.


Jos sen sijaan valmennussuhde ei ole hyvä ja siitä puuttuu luottamus sekä kunnioitus, on palautetta selvästi hankalampi antaa. Älä siis takerru liikaa palautteen antamisen tapaan, vaan keskity luomaan hyvä valmennussuhde. Muista kuitenkin, että vaikka valmennussuhde olisi kuinka hyvä, tulee palautetta antaa, koska muuten valmennettavasi haahuilee omillaan.

Enemmän + palautetta kuin – palautetta

Palautteen antamisessa pitäisi tekniikan sijaan keskittyä myös siihen, että positiivista palautetta onnistuneista suorituksista ja teoista tulisi antaa enemmän kuin kriittistä palautetta. Näin vahvistuu paremmin henkilön vahvuudet ja itseluottamus. Lisäksi, kun positiivista palautetta tulee kokonaisuutena valmennussuhteessa enemmän on korjaavakin palaute helpompi ottaa vastaan.

Olen törmännyt todella usein myös siihen, että silloin kun asiat sujuu palautetta ei juurikaan anneta, mutta kun jokin ei menekään suunnitellusti alkaa korjaavaa palautetta tulla. Tällaista viestiä olen saanut usein myös työtiimien ja joukkueiden jäseniltä. Jos palautetta ei muulloin tule, alkaa tämä usein heikentämään motivaatiota ja valmentajan tai tiimin vetäjän, sekä jäsenten välistä suhdetta. Tämä näkyy varsinkin jos suhde on alkujaan ollut jo heikko, eikä keskinäistä luottamusta ja kunnioitusta ole juurikaan ollut.

Kannattaakin pitää onnistuneista suorituksista annettavaa palautetta ikään kuin aterian pääraaka-aineina ja samalla palautteen antamista voi maustaa keskustellen kehityskohdista.

Pidä mielessä siis nämä kaksi isoa asiaa:

  1. Luo ja vaali luottamusta sekä kunnioitusta lisäävää valmennussuhdetta. 
  2. Anna kokonaisuus huomioiden enemmän positiivista palautetta kuin korjaavaa.

Muista palautetta antamisessa myös nämä periaatteet.

1. Ihminen muistaa vain muutamia asioita, joten keskity palautteen antamisessa 1-2 asiaan.
2. Anna palaute heti kun siihen tulee sopiva tilaisuus.
3. Kriittinen palaute on hyvä antaa kahden kesken.
4. Positiivista palautetta voi antaa muidenkin kuullen.
5. Keskity kriittisessä palautteessa suorituksiin ei persoonaan.
6. Anna palautetta asioista joihin henkilö voi itse vaikuttaa.

Palautteen antamisen periaatteita olisi vaikka kuinka paljon, mutta muista, että sekä kriittistä että myönteistä palautetta tulee antaa ja positiivista suhteessa enemmän. 

Auta valmennettaviasi kehittymään ja kasvamaan – Vaali valmennussuhdetta ja anna palautetta

Terveisin,
Jore