Mitä on tulos mentaalivalmennuksessa?

Tulos tai ulos! Mitä tarkoittaa hyvä tulos?

Vaikuttaa, että nykyään halutaan valmennuksien tai treenien kautta tuloksia, niin pirun kovia tuloksia ja mielellään mahdollisimman nopeasti. Kuntoilijoilla painon pitää tippua nopeasti ja paljon, kehon pitää kiinteytyä pikavauhtia tai lihasmassaa pitää saada pakolla. Sama voi tapahtua urheilijalla kun haluaa yksittäisestä pelistä tai kisasta huipputuloksen keinolla millä hyvänsä.

ice-hockey-659838_1280

Mitä se oikein tarkoittaa, että saa tuloksia?

Urheilujoukkue tekee kaikkensa saadakseen hyvän tuloksen ottelusta. Treenaa tehokkaasti ja jopa liikaa saadakseen hyvän tuloksen, mutta osa joukkueesta loukkaantuu liiallisen kuormituksen seurauksena. Pelaajien mielipiteillä ja elämäntilanteella, eikä joukkueen yhteishengellä ole painoarvoa ja joukkuehenki heikkenee. Ei hyvä!

Tai kuntoilija, joka haluaa pudottaa painoa reippaasti ja neljän kuukauden päästä puntari näyttää 15 kiloa vähemmän.

Onko tämä hyvä tulos?

Jos hänellä on ollut valmentaja, niin onko hän tehnyt hyvää tulosta työssään?

Voidaan ehkä puhua hyvästä tuloksesta ja vain ehkä, koska ratkaisevaa on se onko henkilö tyytyväisempi itseensä, onko elämänlaatu parempi ja arki mielekkäämpää. Jos nämä ovat menneet huonompaan suuntaan, ei voida mielestäni puhua hyvästä tuloksesta. Tai henkilön paino palaa jopa lisäkiloineen seuraavan puolen vuoden aikana, ei todellakaan voida puhua hyvästä tuloksesta.

Tuloksista menestykseen

Joukkue voi tehdä hyvän tuloksen yksittäisessä pelissä, mutta se on aivan eri asia kuin menestys. Menestys vaatii kauden aikana paljon hyviä tuloksia ja menestystä on sitten ehkä tarjolla. Todellisesta menestyksestä voidaan puhua vasta kun joukkue tai seura saa rakennettua niin ammattimaiset toimintatavat ja valmennuskulttuurin, että joukkue tai seura tekee hyviä tuloksia pitkällä tähtäimellä ja samalla urheilijat ovat tyytyväisiä itseensä sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi ja elämänlaatu ovat kohdallaan.

Menestyksen luomisessa on kyse muustakin kuin voitoista tai mestaruuksista. Menestyksen luomisessa ihminen on keskiössä ja psyykkinen valmennus on vahvasti mukana valmentamisen kokonaisuudessa.

Tuloksien sijaan olisi tärkeämpää oppia tekemään menestyksekästä harjoittelua ja valmennusta. Tämä tarkoittaa painonpudotusesimerkissä sitä, että painonpudotus on pysyvää, tyytyväisyys itseä kohtaan on kasvanut sekä arki ja elämä on jollain tavalla mielekkäämpää. Tämä on mielestäni samalla eettisesti kestävää valmennusta.

Kompastuskivenä liian lyhyt tähtäin

Pelkästään tuloksien ollessa mielessä, ihmiset katsovat yleensä ajallisesti liian lyhyellä tähtäimellä, jolloin toimintatavat eivät sovi hyvin elämäntilanteeseen ja yritetään mahdollisimman nopeasti saada nimenomaan tuloksia. Tällöin sivutetaan helposti muu elämänkokonaisuus (perhe, ystävät, oma jaksaminen, vapaa-aika, omat arvot) ja paahdetaan laput silmillä kohti tulosta. Seurauksena voi tulla liikaa stressiä, ihmissuhteiden huononemista, palautumisen hidastumista, unenlaadun heikkenemistä ja hyvinvoinnin laskua…noh kunhan tulee tuloksia?

Menestymisessä katsotaan pidemmälle

Menestyksessä osataan katsoa pidemmälle (vuosia) ja ymmärretään mihin on oleellista keskittyä sekä huomioidaan kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tällöin mentaalivalmennus on helpommin istutettavissa osaksi valmennusta ja elämäntilanne voidaan huomioida paremmin. Samalla urheilijan tärkeimmät arvot säilyvät matkassa mukana. Tuloksia tulee myös ja samalla arki on mielekkäämpää ja tyytyväisyys itseä kohtaan kasvanut. Siirrä siis tähtäimesi kauemmas ja ala sen jälkeen elämään täysillä tätä päivää sekä harjoittelemaan systemaattisesti.

”Menestyksekäs valmentaminen vaatii ymmärrystä ihmisten erilaisuudesta sekä valmennuksen psykologian ja vuorovaikutuksen osaamista”

Urheiluseura joka kiinnittää huomiota menestykseen tulee menestymään ja seura joka haluaa pikaisia tuloksia voi saada niitä, mutta menestyksestä ei ole mitään takeita. Kuntoilija joka haluaa pikaisia tuloksia voi saada niitä, mutta menestyksestä ei välttämättä ole tietoakaan.

Valmentaja, varmista, että mentaalivalmennus on mukana valmentamisessasi!

Terveisin,

Jore

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.