Mikä on tuloksekasta valmennusta ja harjoittelua?

Vaikuttaa, että nykyään halutaan valmennuksien tai treenien kautta kovia tuloksia ja mielellään mahdollisimman nopeasti. Kuntoilijoilla painon pitää tippua nopeasti ja paljon, kehon pitää kiinteytyä pikavauhtia tai lihasmassaa pitää saada pakolla. Sama voi tapahtua urheilijalla kun haluaa yksittäisestä pelistä tai kisasta huipputuloksen. Mitä ihmettä se oikein tarkoittaa, että saa tuloksia?

Henkilö pääsee hyvään lihaskuntoon ja keho on kiinteä. Toinen henkilö haluaa pudottaa painoa reippaasti ja kolmen kuukauden päästä puntari näyttää 15 kiloa vähemmän. Ovatko nämä hyviä tuloksia ja jos heillä on ollut valmentaja, niin ovatko he tehneet hyvää tulosta työssään? Voidaan ehkä puhua hyvästä tuloksesta ja vain ehkä, koska ratkaisevaa on se onko henkilö tyytyväisempi itseensä, onko elämänlaatu parempi ja arki mielekkäämpää. Jos nämä ovat menneet huonompaan suuntaan, ei voida mielestäni puhua hyvästä tuloksesta.  Tai henkilön paino palaa jopa lisäkiloineen seuraavan puolen vuoden aikana, ei todellakaan voida puhua hyvästä tuloksesta.

Vastaavasti uheilujoukkue treenaa liian tehokkaasti saadakseen hyvän tuloksen, mutta osa joukkueesta loukkaantuu liiallisen kuormituksen seurauksena ja arvostus pelaajien välillä huononee sekä joukkuehenki heikkenee. Ei hyvä!

Tuloksista menestykseenhiking-1031628_1920

Tuloksien sijaan olisi tärkeämpää oppia tekemään menestyksekästä harjoittelua ja valmennusta. Tämä tarkoittaa, että hyvä kunto tai painonpudotus on pysyvää, tyytyväisyys itseä kohtaan on kasvanut sekä arki ja elämä on jollain tavalla mielekkäämpää. Tämä on mielestäni samalla eettisesti kestävää valmennusta.

Sama pätee urheilussa. Joukkue voi tehdä hyvän tuloksen yksittäisessä pelissä, mutta se on aivan eri asia kuin menestys. Menestys vaatii kauden aikana paljon hyviä tuloksia ja menestystä on sitten ehkä tarjolla. Todellisesta menestyksestä voidaan puhua vasta kun joukkue tai seura saa rakennettua niin ammattimaiset toimintatavat ja valmennuskulttuurin, että tekee hyviä tuloksia pitkällä tähtäimellä ja samalla urheilijat ovat tyytyväisiä itseensä sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi ja elämänlaatu ovat kohdallaan.

Nopeiden tuloksien ollessa mielessä, ihmiset ajattelevat tavoitettaan yleensä ajallisesti liian lyhyellä tähtäimellä, jolloin toimintatavat eivät sovi hyvin elämäntilanteeseen. Tällöin sivutetaan helposti muu elämänkokonaisuus (perhe, ystävät, oma jaksaminen, vapaa-aika, omat arvot) ja paahdetaan laput silmillä kohti tulosta. Seurauksena voi tulla liikaa stressiä, ihmissuhteiden huononemista, palautumisen hidastumista, unenlaadun heikkenemistä ja hyvinvoinnin laskua…noh kunhan tulee tuloksia?

Menestyksessä osataan katsoa pidemmälle (vuosi ja vuosia) ja ymmärretään mihin on oleellista keskittyä sekä huomioidaan kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tällöin toimintatavat ovat helpommin istutettavissa elämäntilanteeseen ja omat tärkeimmät arvot säilyvät matkassa mukana. Tuloksia tulee myös ja samalla arki on mielekkäämpää ja tyytyväisyys itseä kohtaan kasvanut. Siirrä siis tähtäimesi kauemmas ja ala sen jälkeen elämään täysillä tätä päivää.

”Menestyksekäs valmentaminen vaatii ihmisten erilaisuuden ymmärrystä sekä valmennuksen psykologian ja vuorovaikutuksen osaamista”

Urheiluseura joka kiinnittää huomiota menestykseen tulee menestymään ja seura joka haluaa pikaisia tuloksia voi saada niitä, mutta menestyksestä ei ole mitään takeita. Kuntoilija joka haluaa pikaisia tuloksia voi saada niitä, mutta menestyksestä ei välttämättä ole tietoakaan.

Valmentaja, pidä huoli, että osaat valmentaa menestykseen ja kuntoilija sekä urheilija, pidä huoli, että harjoittelet menestyksekkäästi!

2 thoughts on “Mikä on tuloksekasta valmennusta ja harjoittelua?

 • Pitkäjännitteinen kannustava / osaava valmentaminen, vanhempien pelaajien motivoiva esimerkki harjoittelusta, nuorempien pelaajien halu ja terve kilpailu / tarve kuulua hyvään joukkueeseen. Halu myös kehittyä pelaajana / ihmisenä luovat hyvän hengen joukkueeseen, joka menestyy pitkään. Tarve myös uusiutua aika ajoin, mutta uudet henkilöt omaksuvat samat tarpeet / metodit / hengen tullessaan > menestyvään joukkueeseen.
  Menestyvä joukkue luo itse menestys tarinansa ja valvoo / ohjaa kaikkien pelaajien fyysisestä / henkisestä valmentautumista. Valmentaja / joukkue on luonut polun itsenäiseen valmentautumiseen hyvän yhteishengen ja luottamuksen kautta, ilman kuluttavaa kontrollointia. Motivaatio, yhteishenki ja menestyminen paranee pelaajana / ihmisenä sekä luo halun kuulua tähän joukkueeseen tai yhteisöön.

  Arvostus pelaajien / valmennusjohdon välillä kasvaa > luo hyvän pohjan kokonaisvaltaiselle jatkuvuudelle.

  Sama konsepti toimii myös yritysjohtamisessa, josta on kokemusta ja hyviä esimerkkejä.

  • Kiitos Eppu kommentista! Se oli erittäin hyvin kirjoitettu ja tiivistetty. Täyttä asiaa!

   Tuolta kun nostaa sanoja itsenäinen valmentautuminen, yhteishenki, halu kehittyä, luottamus ja arvostus, niin niistä saadaan kyllä todella hyvä kokonaisuus aikaan. Ja toimii todellakin myös yritysjohtamisesta ja valmentavaan johtamistyyliin pitäisi ehdottomasti panostaa.

   -Jore

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *