Maalintekijän mieli – Oletko synnynnäinen maalintekijä?

Joskus kuulee sanottavan; ”Hän on synnynnäinen maalintejä”, tai ”Hän on niin lahjakas maalinteossa”

Tuntuuko, että maalinteko on sinulle helppoa ja sinulla on itseluottamusta siihen liittyen?

Jos on niin hienoa! Jos ei niin oletko miettinyt mistä se johtuu?

Maalinteko on yksi mielenkiintoisimpia aiheita, koska siihen tiivistyy niin useita mentaalisia tekijöitä. Se on yksi lempiaiheitani myös siksi, että olen kokenut kun maalinteko on helppoa ja siihen on kova luottamus. Olen myös kokenut kun sen menettää pitkäksi aikaa ja kokenut kuinka sen voi rakentaa takaisin.

Lisäksi suomalaisten maalinteko-ongelmat jääkiekossa ja jalkapallossa ovat kestoaiheita kansalaisten parissa. Jotain muutosta tässäkin on selkeästi havaittavissa
uuden sukupolven urheilijoiden myötä ja muutosta nimenomaan mielessä. Esimerkiksi Aho, Laine, Rantanen ja Barkov jääkiekossa. Entä mistä johtuu Teemu Pukin maalintekovire.

Ei mennä kaikkiin asioihin, mutta mennään kahteen asiaan joilla on suuri vaikutus ja joiden avulla tulet paremmaksi maalintejäksi.

Sovitaanko heti, että lopetetaan jauhaminen luontaisesta tai synnynnäisestä maalintekijästä!

Niin sanotut ”luontaiset maalintekijät” ovat vain tehneet asioita eritavalla ja keskittyneet eri asioihin kuin ne joille maalinteko on vaikeampaa. Ei Zlatankaan syntynyt maalintekijäksi, vaan kasvoi ja kehittyi sellaiseksi.

Ne joille maalintekeminen on helppoa tuntuvat tekevän asioita oikein ja olevan aina oikeassa paikkaa. Mistä tämä johtuu?

1. Tietoisuus omista vahvuuksista ja kyky hyödyntää niitä

Yksi Patrik laineen vahvuuksista on laukaus suoraan syötöstä ja sen hän hyödyntää täydellisesti. Teemu Selänteelle yksi vahvuus oli nopeus ja rytminvaihto, jonka hän hyödynsi täydellisesti.

Jos mielit paremmaksi maalintekijäksi, niin kaiva esiin omat vahvuutesi ja keskity hyödyntämään niitä harjoituksissa antaumuksella. Sitä kautta tulet hyödyntämään niitä peleissäkin. Jos olet valmentaja, niin auta urheilijoitasi tässä! Vahvuuksien hyödyntämisessä on sekin hyvä puoli, että se auttaa sinua pääsemään flow -tilaan ja itseluottamuksesi lisääntyy.

2. Mentaalinen vahvuus, eli kyky suoriutua omalla huipputasolla

Siis omalla huipputasolla myös paineen alla ja kisatilanteissa, eikä vain harjoituksissa.
Tämä liittyy ensimmäiseen kohtaan, eli pystytkö oikeasti hyödyntämään vahvuuksiasi myös tiukoissa paikoissa. Siinä on iso ero jos tiedostat vahvuutesi, mutta et kykene käyttämään niitä paineen alla.

Jotta olisit kisatilanteissa mentaalisesti vahva, niin kannattaa ajatella, että sinun ei tarvitse onnistua kaikessa 100 %:sti, vaan 80 % riittää. Ajattelet ehkä, että miten niin, eikö aina pitäisi yrittää täydet 100 %? Toki, aina voi yrittää 100 %:sti, mutta ei kannata onnistua 100 %:sti.

ice-hockey-659838_1280

Ei tarvitse, koska virheitä tulee varmasti ja jos virheitä ei tule, niin et ole päässyt hyödyntämään osaamistasi täysin. Olet tyytynyt varmoihin perusratkaisuihin ja voi olla, että olet suoritutunutkin ihan hyvin, mutta et ole päässyt todella hyödyntämään osaamistasi. Järkevää onkin esimerkiksi jääkiekossa rakentaa pelinaikaista mentaalista vahvuutta tekemällä varmoja perusasioita, jotka tuovat sinulle hyvän pelituntuman ja lisäävät itseluottamustasi, sekä niiden päälle yrittää kokeilla rajoja ja haastaa oma osaaminen oikeilla hetkillä. Näissä hetkissä pystyt ehkä käyttämään vahvuuksiasi ja voi olla, että onnistut, mutta voi olla ettet onnistu. Voit kuitenkin sitten palata jälleen tekemään perusasoita ja kokeilla osaamisesi rajoja taas sopivan hetken tullen.

Tämä ajattelu on joukkueissa todella tärkeää niin urheilijoille kuin valmentajillekin. Jos vain urheilija omaa tämän ajattelun, mutta valmentaja ei salli virheitä, vaan haluaa aina pelata varman päälle, vaatii se urheilijalta todella kovaa itseluottamusta.

Haluatko sinä tai urheilijasi kehittyä maalinteossa ja olla mentaalisesti vahvempia? Ota yhteyttä jos kaipaat tukea ja valmennusta tähän.

”Maalintekijäksi ei synnytä, vaan siihen kasvetaan ja kehitytään”

Verkot heilumaan!

-Jore