Huippumaalintekijän itseluottamus?

football, shot on goal, door husband

Teemu Pukin peli näyttää tällä hetkellä helpolta ja vaivattomalta, ja tulosta tulee. Onko hänellä rajaton itseluottamus, joka siivittää näihin suorituksiin? Millainen itseluottamus siis on huippuhyvällä maalintekijällä?

soccerUsein kuvitellaan, että kun urheilija on huippu jossain, niin hänellä täytyy olla ihan järjettömän kova itseluottamus. Itseluottamuksen vaikuttaa moni asia alkaen ympäristöstä, kokemuksista, harjoittelun laadusta, valmistautumisesta ja monesta muusta asiasta. Kun urhelijalla on hyvä itseluottamus hänellä on varmuus ja usko omiin kykyihinsä ja taitoihinsa suoriutuakseen hyvin käsillä olevasta pelistä tai muusta suorituksesta.

Harvat asiat ovat joko tai, ja itseluottamusta kannattaa ajatella alla olevalla janalla.

Liian vähän__________________Optimaalinen__________________Liikaa/falski itseluottamus

➡ Kun pelaajalla on liian vähän itseluottamusta hän ei uskalla yrittää omien taitojensa tasolla, pelkää epäonnistumisia ja todennäköisesti on jo ennen kisatilannetta maalaillut itselleen uhkakuvia epäonnistumisista.

➡ Kun pelaajalla on liikaa itseluottamus, puhutaan falskista itseluottamuksesta. Tällöin pelaaja voi esimerkiksi pelata ylimielisesti, tai valmistautua heikosti ja antaa huonommalle vastustajalle loistavan alun otteluun, mikä entisestään nostaa heidän itseluottamustaan.

Itseluottamuksen olisi hyvä olla optimaalisella tasolla. Tällöin pelaajalla on hyvä keskittymiskyky, itsekontrolli ja positiivinen asenne säilyy tiukoissakin paikoissa. Täytyy kyllä sanoa, että Teemu Pukin olemuksesta nämä huokuvat tällä hetkellä.

Hyvään itseluottamukseen liittyy myös rehellinen itsetuntemus, eli urheilija tuntee muun muassa omat vahvuudet ja kehityskohteet. Kun urheilijalla on hyvä itseluottamus hän selittää voitot ja tappiot asioilla joihin voi itse vaikuttaa, jolloin hänen on helpompi tarttua niihin konkreettisesti tulevissa harjoituksissa ja peleissä.

Itseluottamus ei ole muuttumumaton ominaisuus, vaan sitä voi ja kannattaa harjoittaa. Aivan kuten huippumaalintekijätkään eivät ole joku erityinen ihmislaji, jotka saavat nämä ominaisuudet geeneissä, vaan huippumaalintekijäksi kasvetaan ja kehitytään. Jos et ole vielä lukenut, niin käy lukemassa aikaisempi blogi-kirjoitukseni aiheesta: Oletko synnynäinen maalintekijä? Huippuhyvällä maalintekijällä itseluottamus on oleellinen osa suoritusta ja silloin se on ylläolevalla janalla optimaalisella tasolla.

Lähde vaikka siitä liikkeelle, että arvioit harjoituksissa ja peleissä uskoasi ja varmuuttasi suoriutumiseen asteikolla 1-5. Mieti myös mikä siihen vaikutti ja kuinka voit parantaa itseluottamusta edes pienen pykälän.

Varmuutta ja uskoa tekemiseesi!

-Jore