Ethän unohda, että saat sitä mitä…

Onhan tavoitteesi sinulle kirkkaana mielessä? Onhan se on niin houkutteleva, että alkaa hymyilyttämään kun ajattelet sitä? Kun tavoite on näin selkeä ja houkutteleva, tulet tekemään helpommin ja todennäköisemmin arkisia asioita sen eteen. Voisikin sanoa, että tavoite ilman intohimoa = suorittamista. Kunnon motivaatiota on nimittäin se, että tavoite vetää sinua puoleensa kuin magneetti. Kuvittele vastaavasti, että tavoitteesi on epämääräinen, ei hymyilytä, eikä saa mitään tunteita aikaiseksi. Tällöin sinun pitää puskea itseäsi väkisin tavoitetta kohti ja sitä ei kauan jaksa.

Toivottavasti olet löytänyt itsellesi tai asiakkaallesi sellaisen asian joka aidosti hymyilyttää ja vetää puoleensa. Miten sitten varmistat, että saat sen mitä haluat? Tämä asia unohtuu valitettavan usein ja johon hyvät tavoitteet kariutuvat liian usein.

Tämä asia on yksinkertaisuudessaan nimittäin se, että saat sitä mitä mitataan!

Palaute

Olipa tavoitteesi kuinka houkutteleva tahansa, mutta jos et jollain tavalla mittaa tavoitteessa etenemistä, todennäköisesti tekeminen tulee hiipumaan. Voisinkin sanoa lauseen, tavoite ilman intohimoa = suorittamista rinnalle, intohimo ilman tavoitetta = tikanheittoa ilman maalitaulua. Muista siis tavoitteen intohimo ja samalla tarkenna tavoitettasi ja ala mitata siinä etenemistä. Tutkimusten mukaan näyttää siltä, että kun mittaat tavoitteessa etenemistä, tulet tietoisemmaksi valinnoista joita teet päivittäin suhteessa tavoitteeseen. Lisäksi pystyt seuraamaan kuinka olet edistynyt tavoitteessasi. Tämä on todella tärkeää, koska usein hämärrymme omalle kehittymiselle. ”Ei niitä kiloja ole lähtenyt ollenkaan” tai ei se kunto ole juurikaan parantunut” tai ”eipä tässä olemuksessa ole tapahtunut juuri mitään” ovat tyypillisiä ajatuksia kun et mittaa ja tiedosta missä olet menossa. Vähättelet omaa kehittymistäsi ja motivaatio alkaa laskea.

Jos olet vuodenvaihteen jälkeen päättänyt aloittaa kuntoilun, ruokavalion parantamisen, painonpudotuksen tai muun asian tavoittelun, palauta mieleesi mikä oli lähtötilanteesi ja ala tästä päivästä alkaen mitata kehitystäsi. Palauta myös tavoitteesi kirkkaasti mieleesi ja muistuta miksi ylipäätään lähdit tavoittelemaan tätä asiaa. Näin kasvatat intohimoa tavoitteeseen ja kun vielä mittaat tavoitteessa etenemistä, tavoitteen saavuttamisen todennäköisyys kasvaa oleellisesti.

Mitä ja miten kannattaa mitata?

Sentit, kilot, toistot tai vaikkapa liikuntaminuutit tai -kerrat ovat selkeitä ja hyviä mitattavia muuttujia joita kannattaa käyttää, jos niistä ei tule stressiä. Pääasia, että mittaat sitä mitä haluat tavoitella. Haluatko eroon stressistä ja tilalle lisää energisyyttä tai levollisuutta? Haluatko nukkua paremmin tai alkaa nauttia liikkumisesta? Silloin näitäkin tavoitteita kannattaa tarkentaa ja alkaa mitata. Miten sitten voisit mitata näitä tekijöitä? Yksi parhaita mittareita on tehdä itsearviointia asteikolla 0-10. Kysy vaikka kuinka energiseksi koet itsesi juuri nyt asteikolla 0-10 (0=ei yhtään energiaa, 10=täysin energinen). Huomaatko, että käydessäsi sisäisesti läpi arviota, alat myös peilaamaan mikä vaikuttaa energisyyteesi ja kuinka sitä voisi parantaa. Itsearviointia voit tehdä helposti päivittäin tai ainakin viikoittain ja näin seurata edistymistäsi.

Saat siis sitä mitä mitataan! Mittaamisen myötä tulet tietoisemmaksi asioista jotka vaikuttavat tavoitteeseesi ja motivaatiosi säilyy paremmin kun huomaat kehityksesi.

Terveisin,

Jore